De Club

Dynamisch, eigenwijs en rauw, maar tegelijkertijd ook aangrijpend en humoristisch. Club Guy & Roni is een internationaal dansgezelschap dat garant staat voor mysterieuze, muzikale en verleidelijke danstheatervoorstellingen die inhaken op hedendaagse onderwerpen en veel verder reiken dan dans alleen. De Club werd opgericht in Groningen in 2002 door choreografen Guy Weizman en Roni Haver.

In een zoektocht naar vernieuwing, werkt Club Guy & Roni op succesvolle wijze samen met dansers en kunstenaars uit de wereld van muziek, film, theater, beeldende kunst en wetenschap. Nieuwe muziek is een belangrijk onderdeel in het werk. Componisten als Heiner Goebbels, Michael Gordon en Yannis Kyriakides schreven op uitnodiging originele partituren. De Club werkt ook veel samen met schrijvers: zo schreef Judith Herzberg een speciale versie van Stravinsky’s ‘L’Histoire du Soldat’.

Club Guy & Roni speelt op diverse festivals, zoals Oerol, Zwarte Cross, Noorderzon Performing Arts Festival en De Parade, en heeft in het verleden gespeeld op het Amerikaanse Jacob’s Pillow Festival en het Grec Festival in Barcelona. Ook was Club Guy & Roni te zien op festivals in Madrid, Rome, Tallinn, Berlijn, Marseille en Frankfurt.

Missie

Club Guy & Roni is een internationaal dansgezelschap dat continu de grenzen van de moderne dans verkent en in belangrijke mate bijdraagt aan de vernieuwing van de discipline en het vinden van een nieuw publiek daarvoor.

Guy & Roni

Guy Weizman en Roni Haver, beide van Israëlische afkomst, beginnen hun carrière als dansers in het Bat Sheva Ensemble in Tel Aviv. Ze dansen daarna in verschillende gezelschappen in Europa, waaronder Ultima Vez in Brussel (Wim Vandekeybus), Lanonima Imperial in Barcelona (Juan Carlos Garcia) en Galili Dance in Amsterdam en Groningen (Itzik Galili). In 2002 starten ze hun eigen gezelschap Club Guy & Roni in Groningen. In hun werk haken ze in op hedendaagse thema’s om hun publiek te inspireren en te raken. Een terugkerend onderwerp is persoonlijke vrijheid en de ruimte om je eigen keuzes te maken.

Als choreografen worden ze regelmatig uitgenodigd door andere gezelschappen voor samenwerkingsprojecten. Van 2010 tot 2014 zijn Weizman en Haver ‘choreographers in residence’ bij het Oldenburgisches Staatstheater. In september 2014 verhuizen ze mee met de artistieke staf van Oldenburg naar het Staatstheater Mainz. Daarnaast werken ze sinds 2011 samen met het Moskouse dansgezelschap Tsekh Contemporary Dance Centre. Ook in Toscane en Belgrado zijn er verschillende co-producties gemaakt, alsmede met het Gothenburg Ballet (Zweden), Schauspiel Kölln (Duitsland) en Carte Blanche (Noorwegen).

In thuisbasis Groningen zoekt Club Guy & Roni ook graag de samenwerking op met het Noord Nederlands Toneel, het Noord Nederlands Orkest, Theater De Steeg en diverse andere partners.

Guy Weizman en Roni Haver wonnen meerdere prijzen, waaronder de Zwaan voor beste voorstelling 2013 met ‘Midnight Rising’ en de Russian Golden Mask Award voor de voorstelling ‘L’Histoire du Soldat’. Guy Weizman won in 2013 tevens de Groninger Cultuurprijs.

Met ingang van 2017 is Guy Weizman tevens artistiek directeur van het Noord Nederlands Toneel (NNT), naast zijn rol van artistiek leider bij Club Guy & Roni. Beide gezelschappen gaan hun samenwerking verder intensiveren.

Crew

Adam (a.k.a. Adam Richard Peterson)

Ik ben een zonnige gentleman uit Californië. Als kind deed ik fanatiek aan karate, maar na het behalen van de zwarte band ben ik gestopt. Daarna probeerde ik breakdance, waar ik heel slecht in was, dus stopte ik weer. Maar ik ben geen opgever, dus probeerde ik wat nieuws. Jazz. Ik hou heel erg van jazz, maar aangezien ik nooit opgeef besloot ik jazz op een zijspoor te zetten en focuste me op iets nieuws. Ik verhuisde naar het blije San Francisco en begon met ballet. Ik maakte mijn school af, werkte met geweldige mensen en besloot naar Nederland te verhuizen. Ik spreek geen Nederlands en ik moet op mijn tenen staan in openbare toiletten, maar ik heb het hier naar mijn zin. De mensen maken me soms belachelijk, maar ik vecht terug omdat ik een vechter ben en geen opgever, en ook omdat ik weet dat het de Europese manier is van liefde tonen

Alpha Boys (Russia)

Angela (a.k.a. Angela Herenda)

Ik ben in 1988 geboren in een klein plaatsje aan de kust van Kroatië, toen de ster stralend rood was en het land nog Joegoslavië heette. Tijdens de oorlog die zoveel namen kent (de Joegoslavische Oorlog, de Burgeroorlog, de Kroatische vrijheidsoorlog, de Stomme en Zinloze Oorlog) begon ik in een vluchtelingenkamp in Istria met dansen en acteren. Toen ik terugkeerde in mijn geboorteplaats, schreef ik me in bij een muziekschool en werd ik het volgende meisje dat ‘iets van haarzelf zou gaan maken’. Daarna ging ik naar de Rotterdamse Dans Academie. Daar vertelden ze me dat alles wat ik deed prachtig was, maar niet correct. In Nederland werkte ik samen met een heleboel inspirerende mensen, zoals Andreas Denk, Jens van Daele, Georg Reischl, Miek Uittenhout, Random Collision crew (Edan Gorlicki, Ariel Cohen, Osnat Kelner). Daarna werkte ik in onder andere Hong Kong, koud en donker Zweden, Oldenburg en kwam ik uiteindelijk bij Club Guy & Roni terecht.

Camilo (a.k.a. Camilo Miguel Chapela Mazariegos)

Ik ben de laatste roodharige Mexicaan ter wereld. Tenminste, dat was ik in mijn jeugd, toen ik nog haar had. Ik wilde altijd kunnen vliegen, dus werd ik de Mexicaanse kampioen in sierlijk in het water duiken (Olympisch schoonspringen). Na mijn sportcarrière begon ik aan verschillende studies: scheikunde, elektronica, koken en mariachi spelen. Maar ik vond school niet leuk. Toen ik voor het eerst moderne dans zag dacht ik: “dat ziet er best makkelijk uit”, dus op mijn 20e ben ik daarmee begonnen. Ik verhuisde naar Brazilië, nam een gigantische tattoo van een fenix op mijn rug (alhoewel iedereen denkt dat het een pauw is), en ik ontdekte dat als ik wil vliegen, het helpt om te drinken. Je zou kunnen zeggen dat ik een frequent flyer ben. Platinum member. Mijn gespaarde miles brachten me een paar jaar geleden naar Nederland en sindsdien heb ik geleerd te zeggen: biertje, broodtje, ik ben toch hier thuis.

Foto: Reyer Boxem

Dunja (a.k.a. Dunja Jocic)

Ik kom uit Belgrado, als je niet weet waar dat ligt – google het :). Als kind deed ik aan ritmische gymnastiek (ik was Joegoslavisch kampioen) en toen ik 12 was heb ik een rel georganiseerd in Istanbul, waarbij ik een hotel op z’n kop zette met mijn andere teamgenootjes met vlechten. De volgende dag won ik alsnog de gouden medaille. Meedogenloos. Ik begon met dansen op mijn 15e. Per ongeluk. Door een vriend. Per ongeluk belandde ik in Rotterdam voor mijn dansopleiding. Uiteindelijk belandde ik in een echt ongeluk, bracht ik 8 maanden door in revalidatie, maar daarna ontmoette ik Guy en Roni in 2002 en de rest is geschiedenis… Guy en Roni hebben me sindsdien gevangen gehouden, als je dit leest, ik leef nog, stuur hulp. Of geld, dat is ook prima.

Foto: Reyer Boxem

Igor (a.k.a. Igor Podsiadly)

Niemand in Nederland kan mijn naam goed uitspreken. Vooral Guy niet. In Polen begon ik op jonge leeftijd met dansen in een competitieve 90’s discogroep. Ik was de enige jongen, een tikje te zwaar, maar ik kreeg alle solo’s omdat ik ‘potentie had’. In mijn tweede jaar aan de Rotterdamse Dansacademie, stuurde ik Club Guy & Roni een e-mail om te laten weten dat ik geïnteresseerd was in hun werk. Ze hebben nooit op die mail gereageerd. Een aantal maanden later werd ik door de academie gestuurd om te werken aan een project met de Club omdat ze hadden gevraagd om een ‘lange jongen’. Ik zorgde ervoor dat ik de solo kreeg, aangezien ik totaal niet kan communiceren met anderen. Sinds 2005 schitter ik als danser bij Club Guy & Roni en krijg ik de hele tijd solo’s.

Sofiko (a.ka. Sofiko Nachkebiya)

Sofiko is de nieuwste toevoeging van de Club. Ze is geboren en getogen in Rusland en spreekt amper tot geen woord Engels. Dus we weten praktisch niets over haar. Behalve dan natuurlijk dat ze een geweldig talent is en een hele mooie danser. Daarom hebben we haar ook gejat van Theatre Ballet Moscow. Zodra we de taalbarrière doorbroken hebben, zullen we Sofiko voorstellen op deze site.

Harold Luya a.k.a. Harold Luya

De naam is Harold Luya. Mijn vrienden noemen mij Harold maar jij mag me gerust Harold noemen. De mensen die mij op deze wereld hebben gekregen, genaamd mijn ouders, komen allebei uit Congo maar op een of andere manier ben ik opgegroeid in Leiden. 13 jaar was deze jongen toen hij begon met dansen op de Leidse Balletschool omdat ik toch geen andere keuze meer had. Het was altijd voetbal of dansen voor mij maar nadat mijn voetbaltrainer tegen me zei dat ik moest stoppen met voetbal omdat ik twee linkervoeten heb (ik kon niet voetballen) ben ik meteen gestopt en alleen nog maar gaan dansen. Omdat het dansen toch zo goed ging en ik niet meer stil kon blijven zitten, besloot ik maar naar de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten te gaan en me daar in dans verder te ontwikkelen. Gebikkeld, gelachen, en nog eens gebikkeld en toen was ik een van de 7 mooie stagiaires van Club Guy & Roni’s Poetic Disasters Club seizoen 4. Nadat ik m’n stage heb afgerond ben ik 1,5 jaar in The Lion King de Musical gaan dansen. Nu ben ik een van de 6 mooie en geweldige dansers van Club Guy & Roni. Ik ben heel erg gelukkig dat ik bij de Club hoor en als je mij niet gelooft dan kom je maar naar een, twee of drie voorstellingen kijken.